^
Макдеонски (МК)English (UK)
 • 1 Мариово
  Селска архитектура во Мариово, с. Кален. 1996 година.
 • 2 Враќње од нива.
  Село Зубовце, Кумановско, 1998 година.
 • 3 Зурлаџии
  Пред црквата „Свети Јован“ во селото Црешево, Скопско.
 • 4 На Илинден
  Село Павлешенце, Овче Поле, 2002 година.
 • 5 Транспорт на дрва
  Село Калаузлија, Радовишко, 1996 година.

Македонско етнолошко друштво

Фестивал на етнолошкиот филм

Етносинеклуб е место, сцена на која може да се погледаат документарни филмови со етнолошка тематика. Главна цел на овој кино клуб е да го актуелизира и популаризира етнолошкиот документарен филм.

На оваа сцена се организираат проекции на етнолошки документарни филмови направени од студенти, етнолози, филмаџии и аматери. Етносине е сцена на која освен македонските автори се претставуваат и странски автори. На проекциите секогаш се настојува да биде присутен и авторот на филмот поради можноста за дискусија помеѓу него и публиката.

По проекциите организирани се расправа и дискусија на теми поврзани со визуелната етнологија-насоки на визуелната етнологија, тенденции, современи текови, трендови итн. Проекциите се одржуваат во киносалата на Музеј на Македонија во закажан термин со почеток од 19 часот.

Годишен план на проекции

 • мај - 27.05.2011 год.
 • септември - 30.09.2011 год.
 • ноември - 25.10.2011 год.

Водител на клубот:  Владимир Боцев

Членувањето во клубот е отворено за сите заинтересирани.

Придружете ни се

 

 

 

XI Меѓународен фестивал на етнолошки документарни филмови "Кратово 2022" е поддржан од Амбасата на Израел во Загреб, Република Хрватска

 Emblem_of_Israel.svg.png          

XI International Festival of Ethnological Documentary Films "Kratovo 2022" is supported by the Embassy of Israel in Zagreb, Republic of Croatia